Gister heb ik mijn ouders en zus meegenomen naar restaurant Carte Blanche in Rijkevoort. Vanavond ga ik voor 4 maanden naar Zuidoost-Azië en het leek me leuk om als afscheid ons eens flink te laten verwennen bij Carte Blanche.

Het pand heeft een keurige uitstraling; vooral ’s avonds met subtiele spotjes en rode loper, die voor een mooie entree zorgen.

We werden netjes ontvangen door de gastheer Ruud Westerveld. Hij nam onze jassen aan en begeleidde ons naar onze tafel. Even later werden we nogmaals ontvangen, maar dit keer met een glas champagne. Even later werd de amuse gebracht. Chef-kok Martijn ten Brinke gaf uitleg over de avond en over de amuse.

De amuse

Eend met biet en veenbes

Een verrassend goed begin van de avond. De krachtige eend die samen met de veenbes en biet perfect in balans komt te staan. Het bordje van de amuse had voor mijn gevoel wat eerder opgehaald moeten worden, maar was verder niet storend.

Voorgerecht kreeft

Kreeft in vanilleboter gegaard, crumble van chorizo en kreeft, eidooier op 68 graden gegaard, marshmellow met dijonmosterd, komkommer met aspic

Ontzettend leuk en speels gerecht. De verschillende structuren, smaken en kleuren waren uiterst plezierig om te ervaren. Met name de kreeft in vanillieboter gegaard vond ik een succes. De eidooier was tevens een verrassing; ongelofelijk, zo heb je een eidooier nog nooit gegeten. Zeker in de combinatie met het glas Gruner Veltliner; een eigenwijze en verrassende Oostenrijkse witte wijn.

Vervolgens Eendenlever met geconfijte konijn

Eendenlever met geconfijte konijn, een soldaatje van kletsenbrood, pistachenoten en een compote van veenbes

Fantastisch mooi gerechtje; een kaleidoscopisch samenspel van smaken en structuren, waarbij de som uiteindelijk meer is dan de afzonderlijke elementen. De hemel samengebracht op een klein bord.

Tussengerecht.
Door mijn enthousiasme was ik helaas vergeten om een foto te maken. We kregen een bordje met links patrijs, bearnaisesaus, zuurkool en een aardappelpuree met Epoisses, een roodschimmelkaas uit de Côte-d’Or. De kaas was iets te dominant; had van mij iets minder gemogen. Rechts op het bord nog wat patrijs met een zwarte risotto. Wijn: Suri, een Barbera d’Asti  van 2010. Ik vond de combinatie tussen gerecht en wijn niet fantastisch. Een wijn die vooraf prima was, maar niet goed paste bij de smaken van het gerecht. Het kiezen van een wijn bij dit gerecht zou ook niet eenvoudig zijn geweest vanwege het brede palet van smaken op het bord.

Het hoofdgerecht

Hert, aardappelcreme, oerbiet, oerpeen, aardappel gegaard in ganzenvet

Het hoofdgerecht. Het wildseizoen is geopend. Dat merken we wederom tijdens het hoofdgerecht. 3 (beste flinke) stukken hert; perfecte garing. De groenten zijn een plezier om te eten; oerbietjes en oerworteltjes, klein maar lekker hoog op smaak; de herfst op je tong. Wederom proef je weer zo ontzettend veel smaken en kun je onderling duidelijk verschillen proeven. De jus is goed op smaak en verrijkt het vlees, maar ook de groente. De pinot noir “Secret” uit Chili combineerde uitstekend; stevige jongen, geen wijn voor mietjes. Dus prima bij hert en oersmaken.

Nagerecht: Kaas

Van linksonder, naar rechtsboven:

Een reeks heerlijke kazen met -zoals bij ieder ander gerecht- de uitleg van Martijn. We kregen een mini-proeverij: Beaufort uit de Savoie, Reijpenaer, Chevre de figue, Brie de Meaux en Bleu de Wolvega. Ik heb weinig verstand van kaas, maar ik had het idee dat ze elkaar goed opvolgden (we kregen het advies om van linksonder naar rechtsboven te eten met de daarbij horende ports white, ruby en tawny). Vijgen, hazelnoten, amandelen, kletsenbrood, stroop en -volgens mij- mosterdzaad zorgde voor een aanvulling bij de kazen.

Dessert

Gelei van passievrucht, dinges van passievrucht, pistache, chocoladedinges, chocolade dinges, en knetterdinges

Vanavond ben ik verliefd geworden op de combinatie van passievrucht en chocolade. De volle, pure smaak van de chocolade met de fris-zoet-zure passievrucht; echt geweldig.

Door de manier waarop Martijn ten Brinke over zijn gerechten praat en naar zijn gerecht kijkt, hoef je weinig mensenkennis te hebben om te weten dat deze man met ontzettend veel passie zijn werk doet. En dat proef je naar mijn idee ook echt terug. Ik heb een hele avond genoten van een fijne ambiance, geweldige gerechten met ondersteunende wijnen en goede bediening. Je wordt echt verwend door de persoonlijke aandacht van het team. Het feit dat de borden voor het raam worden opgemaakt is geweldig; mooie momenten om te zien met hoeveel precisie en snelheid de chef-kok te werk gaat. Martijn, een jeune premier met veel mogelijkheden voor een gouden toekomst.

Al met al:
Een losse, correcte bediening en een creatieve en vernieuwende keuken. Elke week een ander menu met de beste Franse ingrediënten. Fantastisch!

Chef-kok Martijn ten Brinke

Ik heb eigenlijk weinig aan te merken op deze avond. De broodjes hadden misschien wat langer gebakken mogen worden? Wellicht had het bordje van de amuse wat eerder afgeruimd kunnen worden? Misschien moet ik het drupje wijn wat geknoeid werd erg vinden?
Ik ben nog steeds aan het nagenieten van een geweldige avond.

Categorieën: Recensies

Laat een reactie achter


Puur Eten