Zoals zoveel huidige bbq-recepten komen de “Moink-balls” uit de USA. Het is een balletje van rundergehakt en een plakje gerookt spek. Die naam? In Engelssprekende landen gebruikt men de geluiden “moo” voor een rund (het gehakt) en “oink” voor een varken (het spek). Combineer ze en je hebt “Moink”.
In Nederland worden het dan “Boeknor-ballen”. Een mooie borrelhap uit de bbq, bij een lekker glas ambachtelijk bier. Ik maak ze in de zomer, bij mij in de tuin, met een lekker glas fris witbier, maar ook in de herfst met bokbier …. en eigenlijk ook in de winter en lente. Altijd lekker, altijd een succes bij je gasten. Tsjaa, het klinkt als taal voor de stoere grillmaster, met zijn lederen schort en stevige baard, maar
zoals mijn vrouw passend opmerkte: “Eigenlijk is het gewoon een slavink in de vorm van een bal”. Een recept lijkt mij eigenlijk onnodig. Zorg voor mooi gehakt. In de meeste recepten wordt gekozen voor rundergehakt, mijn persoonlijk voorkeur gaat uit naar halfomhalf gehakt, een combinatie van rund en varken. Koop altijd gehakt bij een goede (online) slager. Dat is veel lekkerder en –je zou het niet verwachten– goedkoper. Bij de supermarkt koop je bij het gehakt veel water en weinig vlees; een kiloknaller uit een waterkanon.
Als ik er zin in heb draai ik zelf gehakt met 60% runder- en 40% varkensgehakt. Ik maal het vrij fijn, dan blijft de bal straks mooi vast. Maak het gehakt aan met een specerijenmix naar eigen keuze. Je kunt kiezen voor een Noord-Afrikaanse variant met Ras-al- Hanout, een Tex-Mex variant, een Aziatische variant. Pas wat op met zout want er komt nog gerookt spek bij. Ik maak balletjes in de grootte van een golfbal; net te groot om in één hap op te eten. Dat leidt dan vaak interessante taferelen bij gasten.
Bekleed het balletje met gerookt spek dat niet al te dun is gesneden en zet het vast met een cocktailprikker. Eerst onder circa 100 graden 15 minuten laten garen (en eventueel roken) en dan onder hoog vuur krokant afbakken en warm serveren met een saus die past bij de kruidenmix. Warm serveren en ….. smullen maar!
Dit ‘verhaalrecept’ is geschreven door mijn vader: Fred Verhees.
Klinkt lekker, dank je voor het recept.