Van heel veel dingen word ik blij. Zo ook van de Vlaamse stoverij. En zonder dat ik daar erg in heb, rijmt dat. Ik laat het maar zo. Anyways. Een tijdje geleden maakte ik al een Vlaamse stoverij (stoofvlees) voor wat vrienden van me toen we een feestje hadden. Dat was -niet alleen bij mezelf- zo goed in de smaak gevallen, dat ik het enkele weken daarna weer wilde maken. Een gerecht om van te smullen zonder dat je daar al te veel moeite voor moet doen. Een echte aanrader voor de koudere dagen. Heerlijk met wat patattekes. Top-chef Peter Goossens zorgde voor de nodige inspiratie.

Recept Vlaamse stoverij

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 1 kg runderstoofvlees (sucade in dit geval)
  • 2 flinke uien
  • 2 flinke tenen knoflook
  • 3 verse laurierblaadjes (of 2 gedroogde)
  • 2 el Dijon mosterd
  • 2 sneetjes wit casino brood
  • 25 cl donker bier –liefst mooi bitter én zoet- (Westmalle dubbel bijvoorbeeld)
  • paar takjes tijm
  • boter
  • scheut olijfolie (om mee te bakken!)
  • 3 el bloem
  • 750 ml runderbouillon

Recept Vlaamse stoverij

1. Maak het vlees schoon; verwijder waar nodig de vliesjes. Snij de stukken vlees in grote stukken. Snipper de uien en hak de knoflook fijn.

Recept Vlaamse stoverij

2. In een grote braadpan verhit je een scheut olijfolie met een klont boter. Niet te zuinig. Maar ook niet te veel. Gewoon op gevoel.

Recept Vlaamse stoverij

Hoog vuur. Voeg flink wat zout en peper toe. Zorg ervoor dat het vlees een mooi kleurtje krijgt en dat het vlees goed dichtgeschroeid wordt. Zet ondertussen ook het runderbouillon op het vuur.

Recept Vlaamse stoverij

3. Haal het vlees uit de pan met een schuimspaan zodat het braadvocht met de olijfolie en boter achterblijft. Stoof hier de uien een tijdje in op een wat lager vuurtje. Besmeer ondertussen de twee boterhammen met de mosterd.

Recept Vlaamse stoverij

4. Doe het vlees terug in de pan. Bak het geheel nog even aan met de bloem. (de bloem zorgt later voor enige binding) Voeg ook de fijngehakte knoflook toe.

Recept Vlaamse stoverij

5. Voeg de laurierblaadjes en takjes tijm toe. Leg de boterhammen op het vlees en schenk het bier erbij. De laatste slokken kun je zelf opdrinken. Dat adviseer ik zelfs. Heerlijk. Voeg ook de runderbouillon toe.

Recept Vlaamse stoverij

6. Laat het geheel minstens 90 minuten sudderen met de deksel op de pan. Op het laagste vuurtje dat je hebt. Zolang het maar zachtjes suddert.
De mosterd zorgt voor een extra smaak, wat extra pit. En de witte boterhammen zorgen, naast de bloem, voor de binding. Geniaal.

Recept Vlaamse stoverij

7. Na de 90 minuten haal je de deksel van de pan. Roer alles goed door en laat verder inkoken tot de gewenste dikte.

Heerlijk om de stoverij met friet te eten natuurlijk.

Recept Vlaamse stoverij

Recept Vlaamse stoverij

Recept Vlaamse stoverij

Smakelijk!

Recept Vlaamse stoverij

De overheerlijke foto’s zijn wederom door Tijn Schmitz gemaakt.

Categorieën: Recepten, Rund, Vlees

15 reacties tot nu toe.

  1. Fred schreef:

    Lekker, lekker, lekker.
    In Nederlandse/Limburgse stoverijen wordt appelstroop en ontbijtkoek toegevoegd. Misschien de moeite waard om eens een keer wat “speculoos”, Vlaamse speculaas toe te voegen.

  2. Lekker Happen schreef:

    Deze stoverij ziet er heerlijk uit! Ook prachtige en smakelijke foto’s!

  3. Maya schreef:

    Hoi Rik, wat me verbaast bij dit gerecht is dat je koud vocht bij het vlees doet. Zo ook trouwens bij de Rendang. Ik heb altijd geleerd dat er een grote kans is dat het vlees dan niet, of niet zo goed, gaar wordt. Ik ben gewend om eerst het vocht erbij te doen en doe daarna het vlees terug in de pan. Klopt dat niet? Ik hoor het graag.
    vrgr Maya

    • Rik schreef:

      Hoi Maya,

      Heb wel eens vaker mensen daar over horen praten. Maar het vlees wordt wel degelijk gaar (je laat het meerdere uren sudderen). Dus het vlees is zéker wel gaar: geen zorgen.
      Daarbij: De Vlaamse Stoverij en de Rendang zijn een van de lekkerste (en meest populaire recepten op de website. Tientallen mensen hebben me al laten weten dat ze erg enthousiast zijn.) Ik zou zeggen: probeer het eens. En maak je vooral geen zorgen over dat het vlees niet gaar zou worden.

      Groetjes,

      Rik

  4. great issues altogether, you just gained a new reader. What migh you recommeend in regaards to your put up that you simply made a
    few days ago? Any sure?

  5. Belinda schreef:

    Ik heb deze stoverij meerdere malen gemaakt…heerlijk!!(en nu ook weer,as we “speak”) 🙂

  6. KPM schreef:

    Hallo,

    Ik heb de stoof gisteren gemaakt en wat is ie lekker!! Ook de kids aten hun vingers erbij op.

    Het biertje was een La Trappe Dubbel. Heeft iemand ooit een Tripel (karmeliet of Kanunnik) gebruikt? en wat vond je het lekkerst?

    In ieder geval bedankt voor de tip. Errug lekkur!!!!

    • Rik schreef:

      Hallo,

      Excuses voor mijn late bericht. Een tripel karmeliet zou kunnen, maar dan zal het uiteindelijke resultaat iets kruidiger en iets minder zoet zijn (je kan dan eventueel wat stroop toevoegen). Zeker het proberen waard. Een quadrupel lijkt me overigens wat meer geschikt. St. Bernardus 12 bijvoorbeeld.

      Groeten,

      Rik

  7. Fiers McGee schreef:

    I am living in de USA and I do not know what kind of mead is stoofvlees. Could you give me the translation for this kind of mead. What is sucade??? Thanks in advance.

Laat een reactie achter


Puur Eten