Vandaag is het tijd voor een geweldig stuk vlees: de picanha. Eigenlijk is de de bil van de koe. Wordt ook wel ‘het staartstuk’ genoemd. Wat kenmerkend is aan dit stuk vlees: het is ultiem smaakvol en mals mét een dikke laag vet er over (laat dit niet wegsnijden). Wij hebben een stukje ‘grain fed picanha’ uit Uruguay besteld bij BBQuality. Topspul!

Haal de picanha uit de koelkast (een uurtje van te voren). Zet de BBQ op 200°C.

Ga op zoek naar eventuele vliesjes op de onderkant van het stuk vlees (de bovenkant is de kant met het vet). Snij vliesjes en dergelijke weg.

We hebben een stuk picanha van 1.3KG en wij kiezen voor directe garing boven de kolen. Geen gedoe met rooksnippers of iets dergelijks: dat heeft geen effect met deze hoge temperaturen.

Snij het vet kruislinks in. Bestrooi met wat grof zeezout. (Peper voegen we naderhand pas toe vanwege het feit dat de peper makkelijk verbrandt bij deze temperaturen).

Leg het stuk vlees op de BBQ (met de vetkant omlaag). Deksel dicht.

Controleer regelmatig het vlees. Pas op! Doe voorzichtig de deksel open: door hem eerst op een klein kiertje te doen om hem vervolgens helemaal rustig te openen. Door deze hoge temperaturen in een goed afgesloten omgeving (Big Green Egg) is er een kans dat er een steekvlam ontstaat. Draai om wanneer je mooie grillstrepen ziet (telkens ook een kwartslag als je mooie ‘grillruiten’ wil).Dit stuk vlees hebben we uiteindelijk 25 minuten op de BBQ gehad: we like it raw! Je kan de picanha ook in dikke plakken snijden en bakken als steaks of in kleinere stukken om er een spies van te maken.

Categorieën: BBQ, Hoofdgerecht, Recepten, Rund, Vlees

2 reacties tot nu toe.

  1. Maarten schreef:

    Dat ziet er wel heel lekker uit, wij verkopen schaduwdoeken aan mensen en krijgen regelmatig de vraag of wij voor barbecue misschien ook recepten weten uit ervaring. Vaak staan wij met een mond vol tanden in plaats van eten, maar ik ga de volgende keer deze blog adviseren aan onze klanten ?

Laat een reactie achter


Puur Eten