Geroosterde aardappelen zijn nu klaar

Naar een recept van Jamie Oliver.

Een heerlijk vegetarisch bijgerecht. Kost veel tijd, maar in totaal ben je eigenlijk maar zo’n 10 minuten bezig.

Ingrediënten voor de geroosterde aardappelen:

 • 1 kg aardappelen
 • 7 teentjes knoflook
 • olijfolie
 • rozemarijn
 • tijm
 • zout & peper

Schil de aardappelen en snij ze door de helft. Doe ze in een ruime kookpan en vul deze met koud water totdat de aardappelen onder water staan. Breng nu de aardappelen aan de kook. Laat de aardappelen 6-7 minuten koken. (Zet ondertussen de oven aan op 180°C).
Giet de aardappelen af en laat ze vervolgens ongeveer 3-4 minuten uitstomen.

Na de 3-4 minuten uitstomen moet je de aardappelen een beetje op en neer gooien in het vergiet. Beetje schudden enzo. Je zult zien dat de aardappelen een beetje ‘beschadigen’. Dat is goed! Je zult zien dat de aardappelen daardoor een nóg krokanter jasje krijgen aan het einde.
Pak nu een ruime ovenschaal waar de aardappelen niet op elkaar gaan liggen (je moet één laag aardappelen krijgen). Besprenkel de bodem van de ovenschaal met wat olijfolie en smeer dit wat uit met een aardappel zodat de hele schaal is ingevet. Doe nu de aardappelen in de ovenschaal. Voeg flink wat zout en peper toe en besprenkel de aardappel nog met wat olijfolie. Schudt de aardappelen een beetje heen en weer in de ovenschaal zodat het zout, peper en olijfolie verspreid wordt.

30 minuten in de oven

Zet de ovenschaal nu voor 30 minuten in de oven.

Ondertussen pak je een bakje waar je 3 eetlepels olijfolie in doet met de tijm en rozemarijn. Roer dit een beetje door elkaar.
Pak nu de teentjes knoflook en kneus ze; leg ze onder een koksmes en sla een keer op het mes. Het teentje is nu deels geplet en nu kun je ook gemakkelijk het schil verwijderen.
Na 30 minuten zie je dat de aardappelen al wat beginnen te verkleuren. Haal de ovenschaal uit de oven en laat de oven nog steeds op 180°C staan.
Belangrijk:  Druk de aardappelen allemaal wat naar beneden. Op die manier zorg je er voor dat de aardappel tegen de ovenschaal wordt gedrukt en daardoor ontstaat er veel contact tussen aardappel en ovenschaal. Hoe beter de aardappel tegen de ovenschaal aan zit, hoe krokanter de aardappel wordt. Ik gebruik hiervoor een klein bakje.

Giet nu je olijfolie-rozemarijn-tijm-mengsel gelijkmatig over de aardappelen heen. (Gebruik eventueel een kwastje). Leg nu de gekneusde teentjes knoflook tussen de aardappelen op willekeurige plekken.

Nu kunnen de aardappelen weer terug in de oven. Na ongeveer 45 minuten zijn ze mooi goudbruin en krokant.

Heerlijke aardappelen! Het lijkt net alsof je aardappel puree eet met een krokant jasje. De aardappel is heerlijk zacht geworden door het langzame garen in de oven en de buitenkant is lekker krokant geworden.
Ook lekker met een broodje hamburger! Recept staat hier.

Categorieën: Bijgerecht, Recepten, Vegetarisch

7 reacties tot nu toe.

 1. Aritha schreef:

  Dit is een heerlijk recept, ik maak mijn aardappelen ook zo. Van Jamie O gejat, stond op een Christmas with Jamie O CD. Goede tip om de aardappels wat aan te drukken

  Ik doe er bolletjes knoflook bij, die worden heerlijk zoet na een uur in de oven. En ik gebruik ganzenvet. Maar ik ga hem ook een keer proberen met olijfolie.

 2. Joke van Wijk schreef:

  Succes

 3. Mariska Blok schreef:

  We hebben deze vanavond gemaakt in de oven en ze zijn zeer geslaagd! Deze gaan we vaker eten, bedankt! Zalig bij een broodje hamburger inderdaad.

 4. Marielle schreef:

  Heerlijk deze aardappels, ik maak ze regelmatig!

 5. Richie schreef:

  Er gaat niets boven heerlijk krokante aardappeltjes uit de oven (altijd zonde als je bij een Griek restaurant zit en daar patat krijgt in plaats van Patatas el Fourno).
  In plaats van de aardappels op te schudden, kun je ze ook met een vork inkrassen. Krijgen ze ook een heerlijk krokant korstje door.

  En wat ook heerlijk is, fondant-aardappeltjes.

Laat een reactie achter


Puur Eten